Lezing over Rixt in Bibliotheek Grou

10 mei 2017, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Grou

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

In het kader van het project Rixt door het Mingd Koar Grou geeft Albertine Soepboer een lezing over Rixt. Deze lezing vindt plaats op woensdag 10 mei in de bibliotheek in Grou.

Rixt

Rixt is een pseudoniem voor Hendrika A. van Dorssen. Zij is in 1887 geboren in Grou. Na haar schooltijd en een verblijf in Davos ging we in 1917 werken in Sneek als leerling-ambtenaar bij het gemeentesecretariaat. In 1919 kreeg Rixt haar benoeming in Deventer bij het gemeentesecretariaat. Zij was 60 jaar toen ze met pensioen ging. Eerst schreef Rixt voornamelijk gedichten in het Nederlands. Na haar contact met o.a. Obe Postma ging zij over op het Fries. In 1952 kwam de bundel De Gouden Rider uit. In 1953 ontving Rixt de Gysbert Japicxprijs voor poëzie. Tot de hoogtepunten van haar dichtwerk hoort het gedicht ’t Is letter as men tinkt. Rixt overleed in 1979 in het huis van haar ouders in Colmschate.


Op verzoek van het Mingd Koar Grou zijn gedichten uit de bundel De gouden rider op muziek gezet door Jan de Jong van uitgeverij Intrada. Dit wordt ten uitvoer gebracht op zaterdag 14 mei. Verder komt er in samenwerking met het museum Hert fan Fryslan een kleine expositie over Rixt.
Albertina Soepboer geeft een toelichting op het werk van Rixt tijdens een lezing op,

woensdag 10 mei in de bibliotheek in Grou.
Aanvang 20.00 uur, kaartverkoop in de bibliotheek.
Kaarten € 3,50 voor leden van de bibliotheek en het Mingd Koar, € 5,- voor niet-leden.