Expositie Elsje van Heck, kleuretsen

21 juni 2017 t/m 6 oktober 2017 | Bibliotheek Leeuwarden

Kosten: gratis toegankelijk tijdens openingsuren

Galerie de Roos van Tudor is in de Openbare Bibliotheek te Leeuwarden te gast met een reeks wisselende exposities. De tentoonstellingen zijn te zien in de entree van de bibliotheek. Wim Bettenhausen toont zijn etsen met stadsgezichten.

Elsje van Heck studeerde aan de Kunstacademie in Kampen, en woont en werkt tot op heden in deze oude Hanzestad, waar zij afstudeerde in de richting Vrije Grafiek. Ze specialiseerde zich in droge naald en lijn etsen.

Grote bekendheid kreeg zij door haar enorme series ‘Vrouwenportretten’ zoals de kunstenaar ze noemt. Etsen die een beeld willen geven hoe vrouwen staan; ‘vaak pijnlijk getroffen, maar onwrikbaar op eigen benen’. In het jaar 2000 kreeg zij van de Japanse regering een belangrijke onderscheiding. Sindsdien is haar werk te zien geweest in belangrijke musea over de hele wereld.

Haar grafisch werk springt in het oog door de heldere lijnvoering en voorstelling. Haar etsen bevinden zich in vele particuliere en museale collecties. Wie eenmaal haar werk kent, zal het blijvend herkennen en waarderen. Nog steeds zijn ‘Vrouwen’ haar onderwerp, dat zij beziet de met humor en herkenning maar ook mededogen. De zuivere intentie van wat zij wil overbrengen komt tot uitdrukking in de directe werkwijze. De etsen hebben een volle toon en verschijnen in beperkte oplage. Ondanks het prestige dat haar werk geniet is het nog steeds voor velen betaalbaar gebleven.

Zij werkt veel samen met schrijfsters zoals Astrid Roemer, die vorig jaar de PC HOOFDT prijs kreeg, Pamela Koevoets en Elly de Waard (poëtry international).

Meer informatie: www.roosvantudor.nl