Tweede Kamerverkiezingen en Europa

Inleiding

Op 15 maart 2017 worden de Tweede Kamerverkiezingen gehouden. In die verkiezingen is het onderwerp Europa van groot belang. Voor de bibliotheek aanleiding dit onderwerp nader te belichten. In het dossier Tweede Kamerverkiezingen vindt u verwijzingen naar de standpunten van de partijen over Europa en de Europese samenwerking. Daarnaast is er algemene informatie over de Tweede Kamerverkiezingen en vindt u verwijzingen naar volledige partijprogramma’s en stemwijzers. In alle gevallen maken we gebruik van betrouwbare bronnen. Wij hopen hiermee een bijdrage te kunnen leveren aan het maken van uw keuze. We verwijzen hierbij ook graag naar onze webpagina over Europe Direct, het informatiepunt over Europa in onze bibliotheek.

Stemwijzers

Peilingen

Tweede Kamerverkiezingen algemeen

 • Informatie over de verkiezingen van de Tweede Kamer en de organisatie daarvan vindt u op de site van de Kiesraad.
 • Op De Verkiezingswijzer vindt u een overzicht van alle partijen die aan deze verkiezingen deelnemen. Ook hebt u daar toegang tot de verkiezingsprogramma's.
 • Van elf partijen heeft het Centraal Planbureau (CPB) de financieel-economische gevolgen van het verkiezingsprogramma doorgerekend.
 • Een samenvattend overzicht van de doorrekening vindt u hier.
 • Op nu.nl vindt u een korte analyse. 
 • In de aanloop naar de verkiezingen doen politici allerlei uitspraken en beweringen. Klopt dat wel allemaal? Diverse factcheckers houden het waarheidsgehalte ervan tegen de meetlat.  

Europa in de bibliotheek

Europe Direct

Nieuws en achtergronden over Europa vindt u bij het informatiepunt Europe Direct in onze centrale bibliotheek in Leeuwarden.

Debat

Verkiezingen en toegankelijkheid

Iedere kiesgerechtigde burger moet in staat gesteld worden zijn/haar stem uit te brengen. Maar verkiezingsprogramma’s en de stembureaus zijn niet voor iedereen even toegankelijk.

 • Vindt u informatie over de verkiezingen en de verkiezingsprogramma’s moeilijk om te lezen? Dan is er de Verkiezingskrant in gewone taal. Die krant, ontwikkeld door de Stichting Lezen en Schrijven in samenwerking met ProDemos, geeft informatie in begrijpelijke taal.
 • Een aantal partijen hebben zelf een versie van hun programma in gewone taal gemaakt:
 1. Christen Unie
 2. PvdA
 3. D’66
 4. SGP
 5. Nieuwe Wegen
 • In een blog schrijft Wim Peters over toegankelijkheid voor het stemmen voor mensen met een lichamelijke beperking.

   

Algemene informatie

Eindredactie: R. Groenhof

Let op: alle links naar websites openen in hetzelfde venster. Wilt u terug naar deze pagina, klik dan in uw browser op de terugknop.

Help mee aan dit dossier met tips voor aanvullingen en verbeteringen.
 

Video's

Hoe werkt stemmen

Om te kunnen stemmen bij verkiezingen, moeten kiezers voldoen aan een aantal eisen. Voor alle verkiezingen geldt dat kiesgerechtigden 18 jaar of ouder zijn en niet uitgesloten zijn van het kiesrecht.

video zetelverdeling

Het centraal stembureau (de Kiesraad) verdeelt de zetels en restzetels over de kandidatenlijsten aan de hand van het aantal daarop uitgebrachte stemmen.

Op het Youtubekanaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BKZ) staan o.a. video’s van de campagne www.elkestemtelt.nl van het ministerie.

Verkiezingen voor jeugd en jongeren

 • Onder het motto Making Voting Great Again roept De Stembus, een initiatief van presentator en dichter Tim Hofman en andere jonge stemmers, via Facebook en Twitter jongeren op vooral te gaan stemmen.
 • Je mag stemmen als je 18 bent. Maar weet je wel genoeg over politiek en ken je de regels? Doe hier het stemexamen.
 • Test voor de jeugd  

Verkiezingen en social media

 • Social media worden een steeds belangrijker instrument van politici om hun boodschap aan de burger over te brengen.
 • Wat is de impact van social media op de Nederlandse politiek? Kristof Jakobs heeft daarover een interessant artikel geschreven.
 • Dit artikel van Ton van der Laan over online posterplakken geeft inzage in de rol van Facebook bij de Tweede Kamerverkiezingen. 
 • Door gebruik te maken van nepmensen (trollen) worden op social media publiciteitsstunts en persoonlijke aanvallen op politieke tegenstanders gedaan. 
 • In relatie tot verkiezingen wordt ook via social media nepnieuws verspreid. Facebook opent nu ook de jacht op Nederlands nepnieuws.

Leestips van de bibliotheek