Programma Robotica-markt

Ontdek op de Robotica-markt hoe robots jouw leven veranderen. Een dag vol gratis robotica-workshops, tv-fragmenten, lezingen en demonstraties van o.a. CoderDojo, de Bibliotheek, MediaArt, FryskLab, NHL Hogeschool, MisterBricks, Frack en Giphart. Een geweldige dag uit voor jong en oud om kennis te maken met robotica.

NHL Hogeschool

De Robotica-markt wordt mede georganiseerd door, en vindt plaats op NHL Hogeschool. Op de Robotica-markt zullen studenten en partners van de NHL Hogeschool demonstraties en lezingen verzorgen.

CoderDojo

Bij CoderDojo Leeuwarden leren kinderen tussen de 7 en 17 jaar om te programmeren, websites te bouwen, apps te ontwikkelen, programma’s en games te maken en meer.

Op de robotica-markt kun je bij CoderDojo aan de slag met:

Scratch
Met Scratch kun je leren hoe computers werken. De speelse presentatie, alsof je met lego aan het bouwen bent, maakt het toegankelijk voor iedereen die kan lezen. Het toepassingsgebied is enorm breed, bijvoorbeeld animatie, rekenen, verhalen, games, simulatie en muziek.

Raspberry Jam
Een raspberry pi is een soort minicomputer, System on a chip, vergelijkbaar in rekenkracht met bijv. een Pentium 1, en zo groot als een credit card. De raspberry pi heeft een aantal unieke eigenschappen waaronder de in- en -outpennen waarmee het mogelijk wordt om op eenvoudige wijze zaken als ledlampjes, cijferdisplays, maar ook motortjes etc. aan te sturen. 

MisterBricks

MisterBricks is dé LEGO®-shop uit Stiens. MisterBricks heeft drie sets Lego® Boost beschikbaar gesteld voor de bibliotheek.

Robots in de gezondheidszorg

Job van 't Veer

Hoe kunnen we technologie en e-health toepassen in de gezondheidszorg? Job van ’t Veer, associate lector bij het lectoraat iHuman Zorg Welzijn Digitaal aan de NHL Hogeschool, gaat in op de steeds grotere rol van technologie. Hoe zorgen we ervoor dat dit vanzelfsprekend is en hoe houden we de regie?
 

Frack

Hackerspace Frack houdt zich graag bezig met het samen denken en praten over, maar ook werken aan, zeer uiteenlopende technische projecten. Hun doel is om kennis te vergaren, kennis te delen en samen te werken.
 

Tijdens de Robotica-markt kun je bij Frack:
- een klein robotarmpje maken die je zelf kunt besturen
- leren solderen
- een introductie krijgen tot programmeren
- discussies voeren over ethiek, privacy en technische ontwikkelingen
- verschillende projecten bekijken
 

Frysklab

Frysklab is het mobiele FabLab van Bibliotheekservice Fryslân, waarin wordt geëxperimenteerd met nieuwe vormen van kennisdeling en kennis maken.

Op de robotica-markt biedt Frysklab de volgende workshops:

Bouw je eigen tekenrobot
Bouw je eigen tekenrobot die rondjes kan draaien en zo spectaculaire patronen maakt. Er zijn meerder manieren om de robot in elkaar te zetten. Bouw je eigen unieke exemplaar en experimenteer hiermee. Samen maken we een groot kunstwerk.

Workshop Ozobot
Aan de slag met de Ozobot. De Ozobot is een vrolijke slimme miniatuurrobot die je zelf kunt programmeren d.m.v. lijnen en kleuren. Teken een parcours die de Ozobot gaat volgen. Rood is sneller, groen is links afslaan, verzin het maar. De robot volgt de lijn en voert de commando’s uit die bij de kleur horen. Ozobot volgt niet alleen een lijn op papier, maar ook op een tablet. Hij kan zelfs dansen op muziek.
 

Robots en filosofie

Albert Bouwman gaat de discussie aan met het publiek over de kwestie of mensen meer of andere dingen kunnen die computers en robots nooit kunnen. De mens wordt steeds kunstmatiger en de robots steeds intelligenter. Voor de geaks is het wachten totdat de computer of robot eindelijk net zo slim of nog slimmer wordt dan de mens.

Praktische informatie

  • 25 november 2017 van 11-16 uur
  • Op de NHL Hogeschool, Rengerslaan 10, Leeuwarden
  • Voor iedereen van 4-104 jaar
  • Toegang is gratis
  • Download het blokkenschema voor een snel overzicht 

Robot vs Giphart

Schrijver Ronald Giphart is het landelijke boegbeeld voor Nederland Leest en brengt een bezoek aan de robotica-markt. Giphart schreef speciaal voor Nederland Leest samen met robot Asibot een verhaal dat opgenomen is in het cadeauboek. Op de markt vertelt hij over deze bijzondere samenwerking en zal hij signeren.

Bibliotheek

De bibliotheek heeft verschillende robots in huis. Op de Robotica-markt worden ze gedemonstreerd.

Maak kennis met de robots Dash & Dot en Blue-Bot

Dash & Dot zijn twee slimme robotjes die je zelf kunt programmeren. Ze horen geluiden, reageren op licht, merken objecten op en doen precies wat jij wilt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Je kunt de robots op het ritme van de muziek
laten dansen, rare geluiden laten maken, door een doolhof laten manoeuvreren en nog veel meer.  

Een Blue-bot is een robotje dat je van tevoren kunt programmeren om een bepaalde route te lopen. Ontdek wat jij met de Blue-Bot kunt doen!

Lego® Boost

In de maand november is er op drie verschillende locaties gebouwd aan een robot met Lego® Boost: door kinderen op de Dr. Algraschool, door ouderen in woonzorgcentrum Erasmus en in bibliotheek Burgum heeft iedereen die dat wilde een handje
geholpen. Op de robotica-markt worden de robots door de bouwers gepresenteerd en gedemonstreerd.

Media Art Festival

Op de robotica-markt krijgen we alvast een voorproefje van de workshop Neon Bodies die mediakunstenaar Mark Buitenwerf op het Media Art Festival in december gaat verzorgen. Hierin worden speelgoedfiguren uit elkaar gehaald, ontleed en met scharnieren, licht en geluid weer in elkaar gezet. Neem je oud speelgoed, het liefst groot, van plastic en/of kunststof, dus mee!

Om zelf zo’n robot te maken moet je naar het Media Art Festival van 7 tot en met 16 december.

Meer weten? Kijk dan op www.mediaartfriesland.nl 

De robots MiR en UR5

bedrijfslogo Gibas

Mobiele industriële Robot en robotarm UR5 worden écht gebruikt in de industrie. Ontdek wat ze allemaal kunnen in de stand van Gibas. Gibas adviseert over de oplossingen, levert de systemen en kan ook de implementatie verzorgen. Lees meer op www.gibas.nl