Vluchtelingen

Het onderwerp vluchtelingen vormt een belangrijk onderwerp van discussie. Voor de bibliotheek aanleiding tot het maken van een overzicht van de situatie rondom vluchtelingen in de gemeenten Leeuwarden en Tytsjerksteradiel. Het dossier vluchtelingen geeft antwoord op allerlei vragen over de opvang van vluchtelingen zoals: wat zijn de opvanglocaties, welke hulp wordt geboden, kan ikzelf iets doen? Daarnaast is er achtergrondinformatie over het vluchtelingenprobleem in het algemeen; er zijn persoonlijke verhalen, berichten van social media en verwijzingen naar fysieke media. In alle gevallen maken we daarbij gebruik van betrouwbare bronnen.

Voorziening Tytsjerksteradiel

Syrische vluchtelingen

Al geruime tijd worden vluchtelingen opgenomen in het AZC van Burgum. Momenteel wonen er 450 mensen, het merendeel in gezinsverband. In de toekomst zal de locatie plaats bieden aan 600 mensen.

 

 

Voorziening Leeuwarden

Basisschoolkinderen Ter Apel

Sinds oktober 2015 heeft Leeuwarden noodopvang geboden aan 600 vluchtelingen in een hal van het WTC. Van januari  tot augustus 2016 werden 400 vluchtelingen opgevangen in een locatie voor noodopvang aan de Heliconweg. Er waren plannen voor een nieuw te bouwen AZC aan de Snekertrekweg. Begin juli 2016 zijn deze plannen echter voorlopig geschrapt. Nog in dezelfde maand zijn de laatste asielzoekers uit de noodopvang vertrokken.

De tijdelijke opvanglocatie in Grou is vanaf 1 mei 2016 gesloten.

 

Wat doet de bibliotheek?

werken met Taalkit DUTCH

VLuchtelingen zijn welkom bij de activiteiten van het Digi(taal)huis of men kan zelf de taal oefenen met de Slimme Nieuwslezer.
Ook biedt de bibliotheek via Pressreader gratis toegang tot buitenlandse kranten. 

Vluchtelingen kunnen bovendien gebruik maken van de publiekscomputers in onze bibliotheken.

 

Leestips van de bibliotheek

Achtergrondinformatie

vluchtelingen

Kijk hier voor meer informatie over de achtergronden. Waarom zijn de vluchtelingen hier? Waar komen ze vandaan en hoe zitten de procedures in elkaar?

Persoonlijke verhalen

Na alle feiten en cijfers volgen hier ook de ervaringen van vluchtelingen zelf, hulpverleners en anderen.

 

Algemene informatie

Eindredactie: G. Dijkstra

Let op: alle links naar websites openen in hetzelfde venster. Wilt u terug naar deze pagina, klik dan in uw browser op de terugknop.

Help mee aan dit dossier met tips voor aanvullingen en verbeteringen.

Hulp aan vluchtelingen

We willen wat doen

Vormen van hulp aan vluchtelingen en nieuwkomers vindt u hieronder:

Tweets over vluchtelingen