Nynke de Jong wint Read2Me!

Gepubliceerd op: 23 april 2017 19:38

Nynke ne Anne Marije

Read2Me! is de voorleeswedstrijd voor brugklassers van alle schooltypen. De bibliotheken organiseren Read2Me! in samenwerking met het voortgezet onderwijs in hun werkgebied. Op woensdagavond 19 april was de provinciale finale van Read2Me!!

In een zinderende finale streden tien kandidaten om de titel ‘voorleeskampioen Read2Me! van Fryslân”. De finale werd gehouden bij Neushoorn in Leeuwarden, waar zich ruim honderd toeschouwers hadden verzameld om de tien kandidaten met spandoeken aan te moedigen.
In twee ronden lazen finalisten uit alle hoeken van Fryslân ongeveer 5 minuten voor uit hun boek. Onder leiding van Yke de Jong, onderwijsspecialist bij bibliotheek Leeuwarden vertelden de leerlingen eerst kort iets over zichzelf en over het boek en dan lazen zij het door henzelf uitgekozen fragment voor.

Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, had de driekoppige jury de loodzware taak om een winnaar uit te roepen. De jury, bestaande uit Michiel Schrier, Gedeputeerde bij de Provincie Fryslân, Kate Schlingemann, Schoolschrijver en dichteres en Jacques Malschaert, directeur van Bibliotheekservice Fryslân had hier flink wat moeite mee.

Rond 21.45 uur was dan eindelijk bekend wie dé grote winnaar werd: Nynke de Jong van CSG Comenius uit Leeuwarden werd door de jury uitgeroepen als beste voorlezer. Nynke las voor uit het boek ‘Haat’ van Mel Wallis de Vries. Zij had een spannend fragment uitgekozen, en nam de hele zaal mee in de angst van de hoofdpersoon. Nynke heeft een beker en een boekenbon gewonnen en gaat nu door naar de landelijke finale, waarin winnaars uit heel Nederland zullen strijden om de beste voorlezer uit de brugklas van heel Nederland te worden. Deze finale is op zaterdagmiddag 13 mei in Theater de Kom in Nieuwegein.
De tweede prijs was voor Martijn Hindriks van het Stellingwerf College uit Oosterwolde en er was een gedeelde derde prijs voor Lara Hardinge van CSG Bogerman uit Sneek en Christiaan Boschma van OSG Singelland uit Burgum.

Daarnaast werd Anne Marije Methorst van de NHL uit Leeuwarden PABO voorleeskampioen. Zij gaat Fryslân op donderdag 1 juni vertegenwoordigen op de landelijke PABO finale in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

Foto: de twee winnaars - van links naar rechts Nynke en Anne Marije (gemaakt door Sandra Kooistra).