Nieuwe bibliotheek

 • Workshop 'Junior architecten van de bieb' Bekijk details

  We vroegen aan 30 junior architecten: Hoe ziet jouw ideale bieb eruit? Vervolgens gingen ze aan het tekenen, knippen, plakken, lego bouwen, etc. Check hier het resultaat...

  Bekijk details van Workshop 'Junior architecten van de bieb'

 • Fietsers en voetgangers krijgen voorrang Bekijk details

  Bij de herinrichting van het Blokhuisplein in Leeuwarden krijgen fietsers een streepje voor. In de nieuwe situatie krijgen fietsers voorrang. Het Blokhuisplein oversteken is nu soms nog een hachelijke onderneming. Het wijzigen van de voorrangsregels moet hier verandering inbrengen. Ook voor voetgangers wordt het plein toegankelijker. Er komen meerdere zebrapaden die een veilige oversteek moeten garanderen. Er wordt vanaf 2018 veel toeloop verwacht in de bibliotheek.

  Bekijk details van Fietsers en voetgangers krijgen voorrang

 • Bibliotheek Midden-Fryslân verhuist van Beurs naar Blokhuispoort Bekijk details

  In 2018 verhuist de Leeuwarder bieb naar de Blokhuispoort. Hiervoor wordt het oude gevangeniscomplex ingrijpend verbouwd. Een deel van het cellencomplex maakt plaats voor een moderne bibliotheek, waar kennis, ontmoeting en inspiratie de boventoon voeren. En... de boeken verhuizen uiteraard mee!

  Bekijk details van Bibliotheek Midden-Fryslân verhuist van Beurs naar Blokhuispoort

 • Feestelijke eerste paal Bibliotheek Blokhuispoort Bekijk details

  Dinsdagmiddag werd de eerste paal geslagen van de nieuwbouw van de Blokhuispoort in Leeuwarden. In de B-vleugel van het complex komt de vestiging van de Openbare Bibliotheek, die nu nog in het Beursgebouw zit. De afgelopen maanden is er flink gesloopt. Er verdween zelfs een hele hap uit de vleugel. Nu alle bouwafval is opgeruimd, is de weg vrij om weer op te gaan bouwen.

  Bekijk details van Feestelijke eerste paal Bibliotheek Blokhuispoort

 • Rigoreuze verbouwing moderniseert Blokhuispoort Bekijk details

  De Blokhuispoort, het voormalige Huis van Bewaring, in Leeuwarden wordt op dit moment flink verbouwd. Het monumentale gebouw waar tot voor kort nog geen spijkertje in de muur mocht worden geslagen vanwege de beschermde status, is nu het domein van breekijzers, voorhamers en zaagmachines. Er is zelfs een hele hap uit de B-vleugel genomen. Hier zaten eerst de ateliers, maar over een tijd kun je in dit gedeelte je laten inspireren in de nieuwe bibliotheek.

  Bekijk details van Rigoreuze verbouwing moderniseert Blokhuispoort

 • De Blokhuispoort op GPTV 7 april 2016 Bekijk details

  Dennis Mous van Boei vertelt over de verbouwing van de voormalige gevangenis Blokhuispoort in Leeuwarden naar cultureel bedrijvencentrum. Hans van der Veen, waarnemend directeur van onze bibliotheek, legt uit dat de nieuwe bibliotheek in de Blokhuispoort vooral een ontmoetingscentrum wordt.

  Bekijk details van De Blokhuispoort op GPTV 7 april 2016

 • De overval op de Blokhuispoort Bekijk details

  Op 8 december 1944 vond er een overval plaats op het Huis van Bewaring van de Blokhuispoort. Hierbij werden Gerrit Fokkema, zijn vader en zijn broer bevrijd. In het Blokhuispoort Museum vertelt hij over zijn ervaringen van toen.

  Bekijk details van De overval op de Blokhuispoort

 • Geschiedenis van de Blokhuispoort, deel 1 Bekijk details

  GPTV heeft een paar jaar geleden een serie gemaakt over de Blokhuispoort. In de eerste twee afleveringen komt de geschiedenis aan bod. De afleveringen duren ongeveer 25 minuten. De commentator/verteller spreekt zijn teksten in goed te volgen Liwwadders. Deel 1.

  Bekijk details van Geschiedenis van de Blokhuispoort, deel 1

 • Geschiedenis van de Blokhuispoort, deel 2 Bekijk details

  GPTV heeft een paar jaar geleden een serie gemaakt over de Blokhuispoort. In de eerste twee afleveringen komt de geschiedenis aan bod. De afleveringen duren ongeveer 25 minuten. De commentator/verteller spreekt zijn teksten in goed te volgen Liwwadders. Deel 2.

  Bekijk details van Geschiedenis van de Blokhuispoort, deel 2